Το καλάθι σας είναι άδειο !
ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
 
ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Περίληψη:
Μια ειδική έκδοση 56 σελίδων με μοναδικά ντοκουμέντα από τους φακέλους των ποιητών Άρη Αλεξάνδρου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Κώστα Βάρναλη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Τάσου Λειβαδίτη, Γιάννη Ρίτσου.

Οι φάκελοι είναι πολυτιμότατες ιστορικές πηγές. Αλλά πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός εκείνος που θα τους χρησιμοποιήσει. Στις πληροφορίες που περιέχουν πολλές είναι υποκειμενικές ή υποκρύπτουν σκοπιμότητα. Συχνά-πυκνά αντανακλούν το επίπεδο (μορφωτικό, κοινωνικό, πολιτικό αλλά και υπηρεσιακό) των ανθρώπων που τις συνέλεξαν και τις επεξεργάστηκαν.
Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η φακελοποίηση των πολιτών, σε ευρεία κλίμακα, αρχίζει την εποχή της μεταξικής δικτατορίας και παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στον Εμφύλιο και έπειτα από αυτόν.

Ειδικά στον Εμφύλιο τα στοιχεία δείχνουν πως τον πρώτο λόγο στη φακελοποίηση τον είχε ο Στρατός, από τα αρχεία του οποίου πολύ λίγα στοιχεία πέρασαν στους ατομικούς φακέλους που διατηρούσαν οι αστυνομικές αρχές. Υπάρχει συνεπώς ένα πολύ σημαντικό μέρος της φακελοποίησης που μένει στο σκοτάδι.

Επιλέξαμε έξι κορυφαίες φυσιογνωμίες του σύγχρονου πολιτισμού μας, έξι μεγάλους ποιητές, που μπορεί να ήταν αριστεροί και κομμουνιστές αλλά το έργο τους απευθύνεται σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό και αποτελεί πολιτιστική του ταυτότητα ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών αντιλήψεων. Σήμερα τους το αναγνωρίζουν οι πάντες. Κώστας Βάρναλης, Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης, Νικηφόρος Βρεττάκος, Μανώλης Αναγνωστάκης, Αρης Αλεξάνδρου.

*Η ταχυδρομική αποστολή των βιβλίων/ενθέτων, CD και DVD γίνονται ΜΟΝΟ εντός Ελλάδας από την ΕΛΤΑ Courier.
Εκδόσεις:
Εφημερίδα των Συντακτών
Συγγραφέας:
Γιώργος Πετρόπουλος, Νικόλας Ζηργάνος, Νίκος Χατζηδημητράκος
3,00EUR
 
Εξυπηρέτηση
Βοήθεια
Επικοινωνία
Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.
Κολοκοτρώνη 8, 10561 Σύνταγμα
Τηλ: +30 21 110-45-000
Φαξ: +30 21 110-45-175
Email: [email protected]
Ακολουθήστε μας
© 2024 Efsyn Kiosk
All rights reserved.